top of page
Kabelkran.tif

SKOGENS KOL

– Historien om en fabrik

Skogens Kol – Historien om en fabrik

Köp boken om Skogens Kol idag. En perfekt present eller julklapp till den historieintresserade!

Skogens Kol – Historien om en fabrik är berättelsen om en fabriks uppgång och fall. Om en bygd som var helt beroende av fabriken. När Skogens Kols fabrik i Sibo i Hälsingland var som störst under slutet av andra världskriget arbetade flera hundra personer innanför fabriksgrindarna. Träkol levererades till järnbruken som gick på högvarv och biprodukter som tjära och ättika exporterades världen 
över. Allt i byn Sibo kretsade kring fabriken och alla som bodde där hade en koppling dit. 

För de allra flesta idag är Skogens Kol mest känd som tillverkare av kolet en använder när det är dags att grilla. Men bolaget bildades redan 1877 av de mellan- svenska järnbruken för att ta fram kol till rätt pris. Då var milkolning i skogarna metoden som användes. Det skulle dröja till i början av 1900-talet innan tankarna på en fabrik växte fram. 

Nu står fabriken i Sibo övergiven och förfaller. Kvar i marken finns föroreningar och doften av tjära ligger fortfarande tät över området. I den här boken finns ett stycke industrihistoria samlat från en fabrik i Hälsingland men också om livet i en liten by där allt en gång kretsade kring fabriken.

Boken finns även att köpa på Bokstugan, Helins Bokhandel samt Länsmuseet Gävleborg och Hälsinglands Museum.

Om ni inte ser hela formuläret när man fyller i sin adress, testa att tryck på Tab-knappen för att hoppa till nästa fält.

bottom of page