SKOGENS KOL

– Historien om en fabrik

 

Boken om Skogens Kol

Släpps i September

Historien om Skogens Kol är berättelsen om en fabriks uppgång och fall. Om en bygd som var helt beroende av fabriken. När Skogens Kols fabrik i Sibo i Hälsingland var som störst under slutet av andra världskriget arbetade flera hundra personer innanför fabriksgrindarna. Träkol levererades till järnbruken som gick på högvarv och biprodukter som tjära och ättika exporterades världen över. Allt i byn Sibo kretsade kring fabriken och alla som bodde där hade en koppling dit.


För de allra flesta idag är Skogens Kol mest känd som tillverkare av kolet en använder när det är dags att grilla. Men bolaget bildades redan 1877 av de mellansvenska järnbruken för att ta fram kol till rätt pris. Då var milkolning i skogarna metoden som användes. Det skulle dröja till i början av 1900-talet innan tankarna på en fabrik växte fram.

Nu står fabriken i Sibo övergiven och förfaller. Kvar i marken finns föroreningar och doften av tjära ligger fortfarande tät över området. I den här boken finns ett stycke industrihistoria samlat från en fabrik i Hälsingland men också om livet i en liten by där allt en gång kretsade kring fabriken.

 

Beställ boken om Skogens Kol

En perfekt gå bort-present till den historieintresserade. Eller varför inte fixa julklapparna tidigt i år? 

I september 2020 släpps boken om Skogens Kol i handeln men passa på att beställa den redan idag så levereras den så fort den kommer från tryckeriet.  

Boken kostar 250 kronor och du beställer genom att fylla i dina uppgifter i formuläret så får du mitt Swish-nummer via e-post.


Bästa hälsningar,
Johan Bodell


 
  • YouTube
  • Instagram
  • Twitter

©2020 by Kw Studios – Johan Bodell. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now